Nordisk frihed forsvarede Rigsfællesskabet under Nordisk Råds Session

kuvakollaasi
Photos: Magnus Fröderberg/norden.org, Johannes Jansson/norden.org

Nordisk Råds 68. Session i København blev afholdt i de første dage i november. Færøernes selvstændige ansøgning af medlemsskab af Nordisk Råd, blev det største emne på sessionen. Færøerne er repræsenteret med større deltagelse end deres størrelse normalt giver adgang til. Færøerne opgav deres fjerede ansøgning under sessionen.

Nordisk Frihed havde det synspunkt, at Færøerne ikke kunne handle selvstændigt i internationale aftaler, når de er en del af Rigsfællesskabet. "Relationen mellen Danmark og Færøerne er som et ægteskab", beskrev Mikkel Dencker, "hvilke betyder at man laver aftaler i fællesskab, ikke som seperate individer" Emnet bliver debateret på næste Præsidiemøde i Nordisk Råd.

Derudover var der mange andre emner som medlemmerne af Nordisk Frihed diskuterede gennem sessionen. The Nord Stream 2 projektet (gasledning fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen) blev debateret af Juho Eerola og andre medlemmer af Nordisk Råd. Juho Eerola så ikke projektet som et sikkerheds problem, som nogle af de andre medlemmer gjorde. Derimod vil projektet booste den ellers negative arbejdssituationen i Kotka regionen (sydlige Finland som grænser op til Rusland). "Projektet vil generere 400 arbejdspladser til regionen" fremførte Juho Eerola.

Ved sessionens slutning, blev Juho Eerola valgt til den nye vicepræsident for Nordisk råd – som han overtog efter Mikkel Dencker.

En af den vigtigste emner for Nordisk Friheds gruppe i det kommende år er, at fremme den finske og islandske delegations ønske om at fremme accepten af finsk og islandsk som arbejdssprog i Nordisk Råd.