Vapaa Pohjola osallistui Pohjoismaiden neuvoston 67. istuntoon Reykjavikissa

Conference
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Tänä vuonna oli Islannin Reykjavikin vuoro toimia Pohjoismaiden neuvoston vuosittaisen istunnon näyttämönä. Vapaa Pohjola osallistui kuuden edustajan voimin.
Meneillään oleva maahanmuuttokriisi oli istunnon pääaiheita. Vapaa Pohjola –ryhmän jäsenet esittivät aiheesta tiukkoja mielipiteitä. Monet ryhmän jäsenistä osallistuivat ensi kertaa Pohjoismaiden neuvoston istuntoon, mutta he osallistuivat silti keskusteluihin hyvin aktiivisesti. Useat ryhmän jäsenistä toivat esiin sen, että pakolaisia tulisi auttaa heidän lähialueillaan sen sijaan, että heitä kuljetettaisiin pitkän matkan päähän Pohjoismaihin. Keskusteluja käytiin mm. Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa sekä YK:n apulaispääsihteeri Christian Friis Bachin kanssa. Jäsenet kritisoivat myös Stefan Löfvenin näkemyksiä siitä, että Ruotsiin tulleet turvapaikanhakijat tulisi jakaa muihin EU- ja Pohjoismaihin.
Mikkel Dencker valittiin Pohjoismaiden neuvoston varapresidentiksi vuodelle 2016, joka on Tanskan puheenjohtajuuskausi. Tämä on tärkeä tehtävä Pohjoismaiden neuvostossa ja merkittävä virstanpylväs ryhmälle, etenkin kun se on toiminut neuvostossa vasta muutaman vuoden ajan.