Vapaa Pohjola puolusti Tanskan kuningaskunnan yhtenäisyyttä Pohjoismaiden neuvoston istunnossa

kuvakollaasi
Photos: Magnus Fröderberg/norden.org, Johannes Jansson/norden.org

Pohjoismaiden neuvosto kokoontui 68. istuntoonsa marraskuun alkupäivinä Kööpenhaminassa. Färsaarten jäsenhakemus Pohjoismaiden neuvostoon nousi istunnon ykkösaiheeksi. Färsaarilla on kokoansa suurempi suhteellinen edustus Pohjoismaiden neuvostossa osana Tanskan valtuuskuntaa. Kyseessä on jo neljäs Färsaarten Pohjoismaiden neuvostolle jättämä jäsenhakemus.

Vapaa Pohjolan mielestä Färsaarilla ei ole oikeutta yksipuolisesti solmia kansainvälisiä sopimuksia osana Tanskan kuningaskuntaa. "Tanskan ja Färsaarten välinen suhde on kuin avioliitto", Mikkel Dencker kuvaili, "mikä tarkoittaa, että sopimukset solmitaan yhdessä, ei erillisinä osapuolina." Seuraavaksi asia siirtyy Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston päätettäväksi.

Istunnossa oli lisäksi monia muita aiheita, joista Vapaa Pohjola keskusteli aktiivisesti. Nord Stream 2 kaasuputkihanke herätti keskustelua Juho Eerolan ja Pohjoismaiden neuvoston jäsenten välillä. Juho Eerola ei pitänyt hanketta turvallisuusuhkana. Päinvastoin hanke parantaisi muuten huonoa työllisyystilannetta Kotkan seudulla. "Hanke toisi 400 työpaikkaa alueelle", Eerola vakuutti.

Istunnon päätteeksi Juho Eerola valittiin Pohjoismaiden neuvoston uudeksi varapresidentiksi Mikkel Denckerin seuraajana.

Ryhmän tärkeimpiä tavoitteita tulevalla kaudella on edistää Suomen ja Islannin valtuuskuntien esitystä näiden kielten hyväksymisestä Pohjoismaiden neuvoston virallisiksi työkieliksi.